Otthoni tudásbázis cikkek keresése

Mi az a Kéretlen alkalmazás, vagy kéretlen tartalom?

Megoldás

Kéretlen alkalmazások

A kéretlen alkalmazások (PUA) olyan programok, amelyek adware-eket (reklámozó modulokat) tartalmaznak vagy felesleges programokat, böngészőbe beépülő  toolbar-okat telepítenek a számítógépre. Vannak olyan esetek azonban, amikor a felhasználó úgy érzi, hogy egy ilyen kéretlen alkalmazás telepítésének haszna meghaladja a program telepítésével felmerülő kockázatot.

Ezért az ESET ezeket az alkalmazásokat a többi fertőzéshez képest (férgek, trójai fertőzések stb.) az alacsonyabb kockázatú kódok közé sorolja. Az ESET termékének telepítése során kiválaszthatja, hogy bekapcsolja-e a kéretlen alkalmazások keresését:

 

 

Ezt a beállítást később módosíthatja a program használata közben is.  Kattintson a lejjebb található ESET verziókra a beállítások megtekintéséhez:

Figyelmeztetés - A víruskereső potenciális kártevőt észlelt

Potenciális kártevő észlelésekor a felhasználónak lehetősége nyílik kiválasztani, hogy a víruskereső mit tegyen a kártevővel:
  • Kapcsolat megszakítása: Ez a funkció megszakítja a kéretlen alkalmazás eddigi kapcsolati kísérletét, így meggátolva azt, hogy kártevő kerüljön a számítógépre.
  • Nincs művelet: Ez a funkció engedélyezi, hogy a kéretlen alkalmazás elérje a számítógépet.
  • Ahhoz, hogy a jövőben ilyen megszakítások nélkül futtatható legyen a kérdéses program, Kattintson a További beállítások megjelenítésére, majd pipálja be a Felvétel a kivételek közé jelölőnégyzetet.

Figyelem:

A potenciálisan kéretlen alkalmazások telepíthetnek további reklámprogramokat, toolbar-okat illetve tartalmazhatnak további kéretlen alkalmazásokat és egyéb nem biztonságos funkciókat.

 

 

Kéretlen alkalmazás – szoftver wrapper

Programok módosításának speciális fajtája, amely technika általában file-hosztoló szerverek esetében tapasztalható. Olyan eszköz, amely segítségével egy szóban forgó program telepítése mellett, más kéretlen alkalmazások, toolbar-ok vagy reklámprogramok is települhetnek a felhasználó gépére. Az így feltelepült kéretlen alkalmazás módosíthatja az internetes böngésző keresési találatait illetve kezdőoldalát is. Bizonyos fájl-hosztoló szerverek az ilyen programok letöltésekor nem is tájékoztatják a felhasználót arról, hogy a kért program mellett kéretlen alkalmazások is települni fognak a gépére. Ezen okok miatt az ESET a szoftver wrapper programokat potenciálisan kéretlen alkalmazásként ismeri fel, megteremtve a felhasználónak a választási lehetőséget, hogy így is telepíteni szeretné-e az eredeti, kívánt programot vagy sem.

Nemkívánatos tartalom

Ha a kéretlen alkalmazások keresése engedélyezve van az ESET programjában, akkor az olyan weboldalak blokkolva lesznek, amelyek kéretlen alkalmazásokat terjesztenek, vagy olyan tevékenységre sarkallják a felhasználót, ami negatív hatással van azok rendszerének működésére, vagy a böngészési élményüket rontják. Ha olyan jelzést kap, hogy az Ön által megnyitni kívánt oldal nemkívánatos tartalommal bír, akkor a Vissza gombbal tud visszalépni a letiltott oldalról, vagy a Mellőzés és folytatás gomb megnyomásával engedélyezheti a megnyitást.